Nyilvános botozás Indonéziában – megrázó fotók

Több száz fős tömeg előtt botoztak meg a hatóságok az indonéziai Aceh tartományban két nőt prostitúcióért, illetve hat embert azért, mert nyilvánosan kimutatták szerelmüket.

Banda Aceh, 2018. április 20.
Prostitúcióval vádolt nõt botoznak nyilvánosan az indonéziai Aceh tartomány székhelyén, Banda Acehben 2018. április 20-án. Az iszlám vallási törvénykezés, a saría ellen vétõk botozása nagy valószínûséggel az utolsó ilyen nyilvános esemény, ugyanis a tartomány kormányzója a hónap elején jelentette be, hogy az ilyen jellegû büntetéseket zárt ajtók mögött hajtják majd végre. A botozás a mélyen konzervatív Aceh tartományban alkalmazott saría egyik büntetési formája. (MTI/AP/Heri Juanda)
 ((MTI/EPA/Raihal Fajri) 

A prostitúcióval vádolt nőkre 11-11 botütést mértek, míg a másik hat fiatal elítélt 11-től 22-ig terjedő botütést kapott.

A botozások vélhetőn utoljára kaptak nyilvánosságot.

Aceh kormányzója nemrég bejelentette, a büntetéseket a jövőben zárt ajtók mögött hajtják végre. Több helyi tüntetett is ez ellen, szerintük így csökken a büntetés elrettentő ereje.

Tavaly ugyanakkor nagy volt a nemzetközi felháborodás, miután a felhergelt tömeg előtt megbotoztak két homoszexuális férfit. A tartomány az egyetlen Indonéziában, ahol az iszlám vallásjogot, a saríát alkalmazzák.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a nyilvános botozások megszüntetését kozmetikázásnak minősítette, felszólította Aceh hatóságait, hogy teljesen töröljék el a büntetésnek ezt a formáját. A HRW a botozást továbbra is a kínzás egyik fajtájának tartja, függetlenül attól, hogy azt nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött hajtják végre. (mti)

Kiemelt fotó: MTI/AP/Heri Juanda

Leave a Reply