Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

8 dolog, ami a tudomány szerint boldoggá tesz otthonunkban

Az, hogy a lakásunk stílusos és tiszta, még nem feltétlen jelenti azt, hogy a lehető legboldogabb életet éljük. Közhelynek hangzik, de a tudomány szerint az alábbi színeknek, illatoknak és kellékeknek kell mindenképp ott lennie a lakásunkban, hogy hatalmas lépést tegyünk a teljes boldogság irányába.

Zöld vagy sárga falak

Az amszterdami Vrije University tanulmánya szerint a zöldre és sárgára festett falak tesznek a leginkább boldoggá a lakásban. Mivel élénk színekről van szó, mi inkább azt javasoljuk, hogy csak egy-egy falrészen jelenítsük meg őket.

Friss virágok

Nincs is annál szomorúbb, amikor az elhalt virágoktól meg kell szabadulnunk, de ne felejtsük, hogy mennyi örömet okoznak nekünk életükben. A Rutgers által végzett kutatás rámutatott, hogy a virágok látványa boldogságot vált ki belőlünk és fokozza az elégedettségünket. Irány a kertészet!

Smiling young woman smelling flowers in the kitchen at home
Thinkstock

Érzelgős fotók

Ha az éjjeliszekrényünk tartalma jelenleg könyvekre és egy pohár vízre korlátozódik, akkor frissítsük fel azonnal egy családi fényképpel. A Portsmouth-i Egyetem arra a következtetésre jutott, hogy a régi felvételek láttán pozitív érzelmek szabadulnak fel bennünk és nyugodtabbak leszünk általuk.

Vaníliás gyertya

Egyszerű oka van, hogy egy stresszes nap után előszeretettel gyújtunk gyertyát: rendkívül relaxáló hatású. Ráadásul a gyertya illata is jelentősen befolyásolja boldogságérzetünket. A Chemical Senses tanulmánya szerint ez esetben a vanília a legjobb választás.

Blue Saintpaulias flowers, African violets close up, green leafs.

5 gyönyörű szobanövény, amivel nem kell törődni

Attól, mert rosszak a fényviszonyok a lakásban, még nem feltétlen kell lemondani a szobanövényekről.

Egy újság

A napilapokban található írások nemcsak a jövőbeni hangulatunkat, hanem a jövőben érzéseinket is meghatározzák. A Psychological Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a korábbi cikkek újbóli elolvasása boldogságérzetet ad.

Szőrös barátok

Nem véletlenül hívják a kutyákat az ember legjobb barátaink. A Journal of Personality and Social Psyhology című lapban publikált tanulmányban arra jutottak, hogy a háziállatok jelentős támogatást nyújtanak a gazdinak és segítik őket kimozdítani a társadalmi elszigeteltségükből.

The Golden retriever and the kitten
Thinkstock

Virágillatok

Ha legközelebb parfümöt, légfrissítőt választunk, mindenképp a virágillatú mellett döntsünk. Az orrban lévő receptorok ugyanis az agy azon részéhez kapcsolódnak, amelyek meghatározzák az érzelmeinket, az Association for Psychological Science szerint pedig a virágillatokkal egyenes út vezet a boldogsághoz.

Vetett ágy

A Hunch.com által végzett közvéleménykutatás szerint a reggel beágyazó emberek 71 százaléka érzi magát boldognak, míg a be nem ágyazók 62 százaléka boldogtalannak vallotta magát. Ezek után alighanem megéri ráfordítani két percet az ágy megvetésére.

Chocolate Labrador puppy relaxing on pillow in the sun.

Ezért ne engedjük be a kutyát az ágyunkba

Jó érzés a kedvencünkkel aludni, de megéri?

Kiemelt kép: Thinkstock

Leave a Reply