Tavaszi hadjáratot hirdettek a tálibok

A tálibok meghirdették tavaszi hadjáratukat, amelyet elsősorban a kabuli kormányt támogató, Afganisztánban állomásozó amerikai erők és hírszerző ügynökeik ellen akarnak folytatni. A kabuli kormány egyszerű propagandának minősítette a bejelentést.

A radikális iszlamisták tudatták, hogy az al-Kandak fedőnevű offenzíva a megszálló amerikaiak megtörésére, megölésére, elfogására összpontosít, a belső támogatók – az afgán kormány és erői – másodlagosak számukra.

A tálibok szerint az amerikai katonai bázisok afganisztáni jelenléte azt bizonyítja, hogy az Egyesült Államok és az afgán kormány szabotálja a békefolyamatot, elnyújtja a háborút. Asraf Gáni afgán elnök februárban béketárgyalásokat ajánlott a táliboknak, de ezt ők elutasították.

A tálib lázadók csaknem két évtizede harcolnak a kormány ellen, amely az ország területének csupán 40 százalékát uralja, 60 százalékon a tálib felkelők vagy különféle hadurak és fegyveres csoportok, köztük az Iszlám Állam szélsőségesei vetették meg lábukat.


Hatalmas vérfürdővel hallatott magáról az Iszlám Állam

Öngyilkos merénylet történt Kabulban, sokan meghaltak, még többen megsérültek.

 

Kabul, 2018. január 21.
Az afgán biztonsági erők tagjai a kabuli Intercontinental szálloda tetején 2018. január 21-én, miután az előző este három fegyveres robbantott, majd elbarikádozta magát az épületben. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő életét vesztette. Az afgán biztonsági erők mindhárom támadóval végeztek. (MTI/AP/Rahmat Gul)

Afganisztán: az USA nem tanul a hibáiból

Lángokban állt a kabuli Intercontinental Hotel a hétvégén. A terrortámadás sok kérdést vet fel az afgán főváros biztonságát szavatoló rendőrség és hadsereg felkészültségéről, valamint a szállodát védő biztonsági cég képességeiről.

A mostani hadjáratot az úgynevezett Árok csatája után nevezték el, amelyben Mohamed próféta vezetésével háromezer muszlim férfi ásott árkot a Szaúd-Arábiában található Medina köré, így hiúsította meg a nem muszlim arab és zsidó törzsek ostromát. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Leave a Reply