Az új uniós miniszter a bemutatkozón közölte, konfliktust önmagáért nem fog felvállalni

A kormány új miniszterjelöltje az Országgyűlés európai ügyek bizottságában mutatkozott be hétfőn. A testület 6 igen, 1 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett támogatta Bóka János európai uniós miniszteri kinevezését.

Olyan nincs az Európai Unióban, amiről ő ne tudna

– így vezette fel a bizottsági elnök Bóka Jánost, a leendő uniós ügyekért felelős minisztert az tartott meghallgatásán. Bóka korábban államtitkárként az Igazságügyi Minisztériumon belül is az uniós ügyekkel foglakozott, és ő vesz részt az Európai Bizottsággal folytatott – többek között a felfüggesztett uniós pénzekről szóló – tárgyalásokon is. Ezen kívül ő Orbán Viktor serpája is az uniós csúcstalálkozókon – vagyis ő az, aki részt vehet az állam- és kormányfők találkozóin.

A Hvg.hu tudósítása szerint a hétfőn beadott törvénymódosító javaslatban az szerepel, hogy Bóka különálló minisztériumot kap (hogy külön épületet is, az még kérdéses), kinevezése pedig semmilyen módon nem érinti Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hatáskörét vagy pozícióját.

Bóka saját bevezetőjében azzal indokolta az új Európai Uniós Ügyek Minisztériumának létrejöttét, hogy arra a magyar uniós elnökségi felkészülés és annak lebonyolítása miatt volt szükség. A 2024 második felében kezdődő magyar elnökség ugyanis „teljes figyelmet, miniszteri szintű jelenlétet és képviseletet igényel”. A minisztériumhoz tartozik majd az uniós koordináció és bizonyos európai uniós jogi szervezeti egységek együttes kezelése is.

Ez a minisztériumi struktúra a magyar elnökség utánkövetéséig biztosan fennmarad, utána meg kell vizsgálni, hogy továbbra is szükség van-e rá. Bóka hangsúlyozta, hogy Varga Judit az uniós érdekérvényesítés érdekében sikeres munkát végez, ezért lényegi eltérést nem tart indokoltnak. A minisztériumnak négy prioritása lesz:

  • A sikeres magyar elnökség lebonyolítása, melynek programján már elkezdtek dolgozni, és nyár végén, ősz elején lesznek nyilvánosak az első részletek.
  • Az uniós források szempontjából releváns eljárások hatékony menedzselése. Itt Bóka kiemelte, mindent megtesznek, hogy magyarok hozzájussanak a forrásokhoz.
  • Sikeres magyar érdekérvényesítés, politikai és jogalkotási koordináció, valamint hatékony érdekképviselet.
  • Az uniós jogi kötelezettségek végrehajtása az alaptörvény keretei között.

Azt tudom ígérni, hogy egy konfliktust sem fogok vállalni a konfliktus kedvéért, de mindazokat a konfliktusokat keményen és határozottan fel fogom vállalni, melyek a nemzeti érdekeink érvényesítéséhez szükségesek

– tette hozzá Bóka, aki elfogadta a felkérést, hogy legyen tiszteletbeli tagja az uniós bizottságnak.

The post Az új uniós miniszter a bemutatkozón közölte, konfliktust önmagáért nem fog felvállalni first appeared on 24.hu.

Leave a Reply