Putyin egy videóüzenetben szólalt fel a BRICS-csúcson

Bár személyesen nem jelent meg, Vlagyimir Putyin szavai így is betöltötték a teret a dél-afrikai BRICS-csúcson. Már egy ideje tudni lehetett, hogy az orosz elnök nem megy el Dél-Afrikába, hiszen nem lehetett teljesen kizárni annak a veszélyét, hogy az ellene érvényben lévő nemzetközi elfogatóparancs miatt esetleg letartóztatják az afrikai országban. Pugyin így egy előre felvett videóüzenetet küldött a jelenlévőknek – kihangsúlyozva, hogy Oroszország továbbra is felelős élelmiszer-, és gabonaellátója marad az afrikai országoknak.

„Oroszországot szándékosan akadályozták a gabona- és műtrágyaszállításban külföldön, ugyanakkor képmutató módon hibáztatták a világpiac jelenlegi válsághelyzetéért (…) Többször elmondtam, hogy hazánknak megvan a kapacitása arra, hogy az ukrán gabonát mind kereskedelmi szempontból, mind pedig a rászoruló országoknak nyújtott ingyenes segélyként helyettesítse, különösen úgy, hogy idén várhatóan ismét tökéletes lesz a termés” – mondta a Guardian szemléje szerint az orosz elnök, aki arra is rámutatott, hogy a BRICS-országok kereskedelmében egyre inkább előtérbe kerülnek a nemzeti valuták, háttérbe szorítva az amerikai dollárt.

Putyin szerint ez a nemzetközi blokk, amit ők létrehoztak, a világ lakosságának nagy részének igényeit kielégíti.

„Az egyenlőség, a partnerség támogatása, egymás érdekeinek tiszteletben tartása, ezen elvek mentén működünk együtt, és ez a lényege szövetségünk jövőorientált stratégiai irányvonalának, amely megfelel a világközösség nagy részének, az úgynevezett globális többségnek a törekvéseinek” – hangzottak Putyin szavai a BRICS-csúcson, ami öndefiníciója szerint a jelentősen feltörekvő gazdaságú országok csoportosulását jelenti. A tömb tagja Oroszország mellett Brazília, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság.

The post Putyin egy videóüzenetben szólalt fel a BRICS-csúcson first appeared on 24.hu.

Leave a Reply