Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Az orosz történelemkönyv miatt felszólították a rákosmenti Fidesz-frakció tagjait, hogy tartsák magukat távol az ’56-os megemlékezésektől

Szörnyű, hogy 67 évvel később ki kell hangsúlyozni Magyarországon, hogy a forradalmárok hősök voltak, nem fasiszták

– ecsetelte a Facebookra feltöltött videójában Gergely Bálint, a Momentum rákosmenti politikusa, aki egyúttal felszólította a kerület fideszes képviseletét, hogy maradjanak távol a közelgő ’56-os megemlékezésektől.

Gergely szerint ez az elhíresült új orosz történelemtankönyv miatt lenne ildomos, hiszen abban a forradalmárokat fasiszta múltúnak nevezték, továbbá a magyar forradalomról azt írták, hogy azt nyugati titkosszolgálatok katalizálták, segítették elő. Mindezek tetejében szuverenitási kérdésekben mindig kérlelhetetlen magyar kormány ebben az esetben kevésbé szenvedélyesen reagált.

Orbán Viktor szó nélkül tűri, hogy az orosz tankönyvekben a magyar harcosokat fasisztának titulálják és arról értekezzenek benne, hogy kár volt hazánkat kiengedniük a Szovjetunió berkeiből

– jelezte videójában a Momentum politikusa, hogy nem tartja kielégítőnek a kormány reakcióját az ügyben, hozzátette továbbá, hogy véleménye szerint aki teret enged ma az orosz propagandának, az az ‘56-os hősöket köpi szembe.

Ezért kérjük a kerületbe delegált Fideszesektől, hogy tartsák magukat távol a kerületi megemlékezésektől, jelenlétükkel ne becsméreljék hőseinket

– mondta Gergely, majd tételesen fel is sorolta azokat a személyeket, akiket nem látna szívesen.

Az új orosz tankönyvvel kapcsolatban sokáig hallgatott a kormány, sokáig Menczer Tamás államtitkár volt az egyetlen, aki megszólalt A témában, ő is csak annyit mondott, hogy „egyértelmű, hogy mi történt” 1956-ban. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig elmondása szerint azért nem kérette be az orosz nagykövetet a történtek után, mert „soha senkivel még csak vitázni sem vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről”, később azonban megerősítette, hogy beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval a dologról.

Kapcsolódó
Szijjártó felhozta az 56-osokat fasisztázó orosz tankönyv ügyét Lavrovnak

A magyar külügyminiszter szűkszavúan írta le orosz kollégája reakcióját.

Kapcsolódó
Régóta játszik a magyar történelemmel Putyin, most ‘56-ot szedte elő a volt minisztere

Oroszország ezúttal is a maga érdekében használja a történelmet. A magyar kormány tűri.

The post Az orosz történelemkönyv miatt felszólították a rákosmenti Fidesz-frakció tagjait, hogy tartsák magukat távol az ’56-os megemlékezésektől first appeared on 24.hu.

Leave a Reply