Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáját

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 6-án 506 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitájának, és az abban résztvevő politikusoknak a megítélését. A vitát az RTL Klubbon lehetett követni, itt írtunk róla bővebben:


Karácsony, Szél és Vona egymás kaparós sorsjegyét méricskélte

Orbán Viktor nélkül vitázott az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és az LMP jelöltje.

A Publicus felméréséből kiderül, az összes megkérdezett negyede, azonban az ellenzéki szavazók közel kétharmada figyelte valamilyen módon a vitát. Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb, őt Vona Gábor, végül Szél Bernadett követte. A legmeggyőzőbb jelöltek sorrendje is hasonlóan alakult.

Az összes megkérdezett negyede (26 százalék), azonban az aktív ellenzéki szavazók közel kétharmada (59 százalék) figyelte valamilyen módon a vitát (nézte a televízióban, vagy olvasott, látott, hallott róla összefoglalót).

Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legszimpatikusabb (27 százalék), őt Vona Gábor (20 százalék), végül Szél Bernadett (9 százalék) követi. A kormányváltást akaró szavazók körében is hasonló a sorrend (40, 33, 14 százalék). A Fidesz szavazók, és azok akik nem akarnak kormányváltást nagy arányban nem tudtak maguknak legszimpatikusabb jelöltet választani (81 és 82 százalék).

Figyelemre méltó, hogy a 30 évesnél fiatalabb korosztályban Karácsony Gergely és Vona Gábor fej-fej melletti eredményt értek el (39-39 százalék), és csupán tízből egy (8 százalék) megkérdezett nem tudott dönteni.

Azok körében akik látták, vagy követték Karácsony Gergely volt a legmeggyőzőbb (26 százalék), őt fej-fej mellett Vona Gábor és Szél Bernadett követi (19 és 18 százalék).A kormányváltást akarók körében is hasonló a sorrend (35, 28 és 24 százalék).

Ebben az esetben is a Fidesz-szavazók (67 százalék), és azok, akik nem akarnak kormányváltást (63 százalék), illetve a bizonytalanok (64 százalék), akik nem tudtak érdemben választani a jelöltek körül.

A kutatás eredményeiről további részletek, a Vasárnapi Hírek online felületén lesznek találhatók.

Kiemelt fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Leave a Reply