Nyolcvanezer levélszavazatot már fel is dolgoztak

Nyolcvanegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel eddig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 14,8 százaléka érvénytelen volt – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. A levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését kedden kezdték meg.

Pálffy Ilona elmondta, két műszakban ellenőrzik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatait, és napi 20-25 ezret tudnak feldolgozni.

Az ellenőrzés során az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, az tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Azt is ellenőrzik, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben és nem küldött-e vissza több szavazási iratot.

Pálffy Ilona közölte:

típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve. Sokszor előfordul az is, hogy a boríték nincs lezárva, 280 olyan eset fordult elő eddig, amikor a szavazatot tartalmazó kis boríték nem volt lezárva.Az NVI-hez 112 466 levélszavazat érkezett vissza: postán 31 460, a külképviseleteken keresztül pedig 81 006. A posta tájékoztatása szerint még szombat délután 5600 levélcsomag érkezik az NVI-hez. A levélszavazatoknak szombat éjfélig kell postán megérkezniük a választási irodához. A csíkszeredai főkonzulátusról 60 ezer levélszavazat fog megérkezni még szombaton az NVI-hez.

Szabadka, 2016. szeptember 19.
Levélszavazatát leadni készülő nő érkezik a szabadkai magyar főkonzulátusra 2016. szeptember 19-én. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok ettől a naptól adhatják le levélszavazataikat a külképviseleteken.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

Sok külföldön élő marad le a választásról, halottak viszont kapnak szavazólapot

Gond van a névjegyzékkel és a szavazólapok postázásával is.

Az NVI elnöke arra a felvetésre, hogy többen – bár regisztráltak – nem kapták meg a szavazási levélcsomagot, illetve úgy kapták meg, hogy már nem tudják levélben visszajuttatni az NVI-hez, azt mondta: az országos listákat március 6-áig lehetett bejelenteni, a Kúria március 17-én hozta meg az utolsó, az országos lista nyilvántartásba vételével kapcsolatos végzését. Másnap a nyomda kinyomtatta a 300 ezer országos listás szavazólapot, amelyeket a posta még aznap szétszortírozott, és március 19-20-21-én mentek ki a levélcsomagok. Hangsúlyozta: ennél korábban nem küldhették ki a csomagokat, mert nem volt érvényes szavazólap.

Hozzátette, ha a választópolgárok úgy látják, hogy postán már nem érkezne vissza a levélszavazatuk, akkor eljuttathatják azt a külképviseletekre is.

(MTI)

Kiemelt kép: Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyûlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kõbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Leave a Reply