Mi lesz most? Megúszható a kétharmad?

A Fidesz minden jel szerint 133 mandátumot szerzett 199-ből a 2018-as választáson. A jelenlegi helyzet szerint ez kétharmadot jelent. De vannak még kérdések, amik akár egy hétig is várathatnak a válaszra.

Több olyan egyéni körzet van, amelyekben nagyon kicsi a szavazatkülönbség. Ilyen például Szél Bernadett körzete is, ahol 92 százalékos feldolgozottság mellett 554 szavazattal vezet a fideszes Csenger-Zalán Zsolt. 

Ezeknek a körzeteknek két szavazóköre egyelőre nem lett megszámolva. Az egyik azért, mert a külföldön leadott szavazatokat fogják itt az urnákba keverni, a másik pedig azért, mert az innen átjelentkezett, de Magyarországon szavazó állampolgárok szavazatait ide fogják bekeverni. Minden választókörzetben 1-1 szavazókör van ezekre a célokra fenntartva. Mivel ezek alapvetően csak párszáz szavazatot jelentenek, ezért csak azokban a körzetekben lehet elvi hatása, amelyekben párszáz szavazat a különbség.

Főleg a külföldön leadott szavazatok jelenhetnek változást, hiszen az eddigi tendenciák szerint a külföldön leadott szavazatok jellemzően nem a Fideszre mennek. Az átjelentkezéseknél nincs ennyire egyértelmű tendencia.

És még a levélben leadott szavazatok egy része sincs megszámolva, bár ez nagy változást nem okozhat. A levélben szavazók nem szavaznak egyéni jelöltre, csak pártlistára, de 2014-ben a szavazatok majdnem száz százaléka a Fideszre ment, ahogy most a már megszámolt szavazatok majdnem egésze is. Még ötvenezer levélszavazat nincs megszámolva, ez minimálisan módosíthat a pártlisták állásán a Fidesz javára.

A külképviseleteken leadott szavazatokat április 14-ére számolják majd mindenképp össze. Ez azt jelenti, hogy Szél Bernadett, vagy a Jobbikos Jakab Péter választókörzetében csak egy hét múlva hirdethetünk eredményt. Utóbbiban valószínűtlen a változás, de Szél körzete még elviekben megváltoztatható. 

És akkor ott van még a német nemzetiségi képviselő is, aki elviekben nem a Fidesz-frakció tagja, de mivel fideszes politikusról van szó, simán lehet, hogy a Fidesz mellett szavazna kritikus helyzetekben.

Leave a Reply