Hír-portál.eu - Hírek Külföldről & Belföldről

Trump meglépte, megtámadta Szíriát

Donald Trump a Fehér Házban a nemzethez címzett – és a nagy amerikai tévéállomások által élőben közvetített – nyilatkozatában közölte: célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadásra.

A légicsapásokat az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal és Franciaországgal együttműködve hajtotta végre feltételezett vegyifegyver-raktárak ellen. Eddig ez volt a legnagyobb katonai akció Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen. 

Donald Trump kiemelte: a légicsapások célja az elrettentés vegyi fegyverek előállításától, terjesztésétől és alkalmazásától. A dúmai vegyifegyver-támadásról és Aszad elnökről Trump azt mondta:

ezek nem egy ember tettei voltak. Ez egy szörnyeteg által elkövetett bűncselekmény volt.

Az amerikai elnök élesen bírálta Oroszországot és Iránt – az Aszad-rendszer két támogatóját.

Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni

– fogalmazott Trump, aki szerint Moszkvának el kell döntenie, hogy ezen a sötét úton halad-e tovább, vagy csatlakozik a civilizált nemzetekhez. Az elnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem akar Szíriában maradni.

US President Donald Trump speaks about tax cuts during an event with American workers in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, April 12, 2018. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Trump pengeélen táncol: egy rossz parancs, és kitör a háború

Egy szíriai vegyi támadás miatt kiújult a feszültség Oroszország és az Egyesült Államok között.

Theresa May brit miniszterelnök szombat hajnalban jelentette be, hogy engedélyezte a brit fegyveres erők összehangolt és célzott támadásait Szíriában. May szerint az akció célja a szíriai rezsim vegyifegyver-kapacitásának leépítése, és az, hogy elrettentse a szír vezetést ilyen fegyverek használatától.

A brit kormányfő megerősítette, hogy Nagy-Britannia amerikai és francia szövetségeseivel együtt vesz részt az akcióban.

Theresa May tényként közölte, hogy a szíriai Dúma városában egy hete  vegyifegyver-támadás történt, a halálos áldozatok száma elérhette a 75-öt, köztük gyerekek is voltak.

A szíriai rezsim a múltban is használt vegyi fegyvereket saját népe ellen a legkegyetlenebb, legelborzasztóbb módon, és jelentős mennyiségű információ, köztük hírszerzési adatok utalnak arra, hogy a legutóbbi támadásért is a szíriai vezetést terheli a felelősség – tette hozzá.

Cikkünk frissül!

Emmanuel Macron francia államfő

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Brendan Smialowski

Leave a Reply